exit

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Click pe iconiță sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

am înțeles

Primește ajutor

Dacă crezi că te afli într-o relație ce îți poate pune viața în pericol, sună de urgență la 112 sau la 0800 500 333 numărul național non-stop și gratuit, gestionat de către ANES. 

Primește ajutor

Cum te poate ajuta A.L.E.G.?

Oferim servicii de consiliere psihologică, în sprijinul victimelor violenței în familie, femei și copii martori, pentru a-i ajuta să recâștige controlul asupra vieții lor. Punem la dispoziție servicii de informare prin telefon, email sau față în față, sub îndrumarea unui psiholog. Contactează-ne pentru detalii la telefon +40 753 893 531, de luni până vineri, între orele 10:00-17:00, sau pe email la contact@aleg-romania.eu

Ce se întâmplă după ce iei legătura cu un specialist? Psihologii noștri sunt specializați în intervenția în violență domestică și împreună veți putea evalua dacă te afli într-o situație de risc. Aceștia vor pune la dispoziție o sesiune de consiliere primară, în urma căreia puteți agrea de comun acord un plan de intervenție – participarea la sesiuni de consiliere psihologică, acces în grupuri de sprijin, consiliere juridică, acces în rețeaua învingătoarelor #ȘiEuReușesc (grup Facebook de suport), adăugat în baze de date pentru evenimente viitoare, identificare loc de muncă, etc. Fiecare discuție este confidențială.

Violența domestică, cunoscută și ca violență între partenerii intimi, constă într-un tipar de comportamente folosite de către unul dintre parteneri cu scopul de a obține putere și control asupra celuilalt partener cu care se află în relație. Orice persoană, de orice vârstă, religie, statut profesional, educație sau gen se poate afla la un moment dat în ipostaza de victimă sau de agresor. Astfel de situații se pot întâmpla între oameni care sunt căsătoriți, care conviețuiesc împreună sau care se află doar la primele întâlniri romantice.

Violența împotriva femeii -
recunoaște semnele

  • abuz-80

    Abuz fizic

    Pălmuire, lovire, îmbrâncire, sufocare, sechestrare, ș.a

  • Asseta 9

    Abuz psihologic/emoțional

    Hărțuire, urmărire, izolare, ridicularizare, înjosire, control (cum te îmbraci/cu cine te vezi), șantaj.

  • Asseta 10

    Abuz sexual

    Act de natură sexuală ce are loc cu forța și fără acordul celuilalt: avansuri, aluzii verbale, gesturi, atingeri – de obicei repetate și lipsite de reciprocitate. Una dintre cele mai grave forme este violul.

  • Asseta 12

    Abuz economic

    Controlarea veniturilor, interzicerea angajării, excluderea din decizii legate de bani.

  • Asseaat 13

    Violența socială

    Se manifestă prin izolarea de familie, de prieteni, de comunitate.

  • Asseaat 14

    Violența verbală

    Ridicarea vocii, minciuna, amenințarea, învinuirea, criticile, ș.a.

  • aaaa15

    Violența cibernetică

    Controlarea conturilor de social media sau interzicerea interacțiunii online, amenințări cu privire la postarea de informații personale pe internet.

  • Asseat 16

    Violența spirituală

    Folosirea credinței și a obiceiurilor religioase pentru a te manipula, domina, controla.

Ciclul violenței.
Cum se întâmplă?

Fiecare persoană răspunde diferit la violența domestică: dacă unii decid să părăsească relația imediat după primul episod, alții rămân în această situație, sau părăsesc agresorul ca apoi să revină la el de mai multe ori. Acest fenomen este explicat de către Walker (1979), prin ciclul violenței, definit în patru faze:

  1. Acumularea de tensiune
  2. Manifestarea violenței
  3. Reconcilierea/Luna de miere
  4. Calm
Asset 3

De ce decide o victimă să rămână
în relația abuzivă?

O relație se construiește în timp, și dacă la început se bazează pe gesturi de afecțiune și încredere, în timp nevoile unuia dintre parteneri se pot transforma în putere și control. Pentru a ieși dintr-o relație abuzivă, o victimă are nevoie de suport și sprijin din partea celor apropiați sau a serviciilor de specialitate, motiv pentru care multe persoane aleg să rămână.

Alte motive pentru care aleg să rămână sunt:

  • Frica de necunoscut.
  • A fi pe cont propriu pare sa fie mai înfricoșător decât a fi o victima.
  • Responsabilitatea de a creste copii singură, ce este copleșitoare, chiar și în condițiile în care nu a primit ajutor nici în trecut.
  • Amenințarea că dacă păsărește relația își poate pierde copiii.
  • Promisiunile partenerului ca se va schimba.
  • Vinovăția victimei că partenerul nu se va descurca fără ea.
  • Credința că acesta are nevoie de salvare și doar ea îl poate ajuta.
  • Stima de sine scăzută prin care victima începe sa creadă ca merita abuzul.
  • Se întâmplă când partenerul ii repeta continuu ca el se comporta violent datorită ei.
  • Sentimentele de iubire care nu dispar atunci când relația devine abuziva.
  • Acceptarea socială a violenței domestice prin rațiuni de genul – „Stă pentru ca îi place”, sau „O palma îi bagă mințile în cap”.
  • Dependența financiară de partener.
  • Nevoia de a-și găsi, în lipsa lui, un loc stabil de muncă, o nouă locuință ș.a.
  • Credințele religioase ce promovează gândirea de tip „asta este soarta” sau „este planul Domnului”.
  • Stigmatul divorțului și ideea că este ceva anormal în a te despărți de partener.
  • Credința că abuzul este normal, bazată pe o lipsă de exemple legate de ceea ce este și ceea ce nu este o relație sănătoasă.

Ajutor! Ce să faci?

  • Assetaa 17

    Dacă ești martorul unui incident violent

    Apelează de urgență la 112. Acesta este primul pas pentru a-i salva viața. Nu contează dacă cunoști victima sau nu. Dacă ai posibilitatea, însoțește-o în acordarea primului ajutor, sau fii martor în instanță. E posibil să fii singurul/singura care poate susține cele întâmplate.

  • Asset 18

    Dacă cineva cunoscut se confruntă cu violența între parteneri

    Nu întreba când relația în care se află a început să devină violentă. Ascultă cu empatie și deschidere, și oferă-ți ajutorul doar dacă este solicitat. Nu face presupuneri și oferă-ți ajutorul necondiționat. Nu presa persoana în cauză să ia nici un fel de decizie. Fiecare are ritmul și mecanismele proprii de a se confrunta cu o situație dificilă.

  • Asset 19

    Dacă te confrunți cu o situație dificilă și te hotărăști să pleci

    Caută un sprijin real în momentul în care îl anunți pe partenerul tău că vrei să îl părăsești. Acesta este unul dintre cele mai periculoase momente, și se recomandă să se întâmple în prezența apropiaților, pentru a primi, la nevoie, protecție. Apelează la serviciile unui centru de consiliere sau la alte servicii specializate (ex. grup de sprijin, adăpost, ș.a.). Informează-te despre ordinul de protecție, ce îl obligă pe agresor să păstreze o distanță față de tine.

  • Asset 21

    Dacă decizi să rămâi în aceeași locuință cu agresorul

    Stabilește un semnal de alarmă ce poate ajuta vecinii sau prietenii să intervină în caz de pericol, și în acest caz, să sune la poliție.

bagaj-min

Ce trebuie să faci pentru a pleca în siguranță?

Cere ajutorul apropiaților pentru a-ți fi alături. Pentru a te proteja, ar putea fi necesar să te muți într-un loc în care fostul partener nu te poate găsi. Dacă ai copii, s-ar putea sa fie nevoie să-i transferi la o alta școală.

Fă-ți un bagaj de siguranță care să conțină: haine, bani, acte oficiale (buletin, certificat de naștere, permis de conducere, card de credit, ș.a.), chei de rezervă de la casă/mașină, documente care dovedesc violența (poze, înregistrări, certificate medico-legale, ș.a.)

parasire-agresor-min

Ce faci după ce ai părăsit agresorul?

  • Caută să te muți într-un spațiu sigur și anunță doar persoanele de încredere despre noua ta locație.
  • Cumpără o nouă cartelă telefonică și utilizează oferă acest număr doar persoanelor de încredere. Schimbă toate parolele de la rețelele sociale (e-mail, Facebook, Instagram, ș.a.) pentru a fi sigură că nu ești urmărită.
  • Anulează conturile bancare vechi și cardurile de credit, mai ales dacă au fost comune cu agresorul. Când deschizi conturi noi, folosește o altă bancă.
  • Dacă ai rămas în aceeași zonă cu agresorul, schimbă rutina zilnică. Folosește un alt drum pentru a ajunge la serviciu, evită locurile unde mergeați împreună, unde agresorul te-ar putea găsi, caută alte magazine, piețe pentru a-ți face cumpărăturile. Ține la tine tot timpul un telefon mobil încărcat pentru eventualitatea în care va trebui sa suni la 112.
  • Cere ajutor persoanelor sau organizațiilor specializate pe tematica violenței. Fă parte dintr-un grup de sprijin! Încearcă să înțelegi ce înseamnă pentru tine această nouă viață.

Ce este un ordin de protectie?

  • Asset 22

    Ce este un ordin de protectie?

    Ordinul de protecție este o hotărâre judecătorească prin care se iau măsuri urgente ca să te protejeze pe tine şi pe copiii tăi. De exemplu, una dintre măsuri ar putea fi obligarea agresorului de a păstra o distanță minimă față tine și de copiii tăi, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a ta și a copiilor.

    află mai multe aici
  • Asset 23

    Ce ai de făcut ca să obţii un ordin de protecţie?

    E nevoie să completezi o cerere tip care se depune la Judecătoria de pe raza teritorială în care ai domiciliul sau reşedinţa. Cererea poate fi introdusă personal sau, cu acordul tău, de către un procuror sau de o persoană de la serviciile sociale care se ocupă de violenţa în familie. Nu trebuie să plătești nimic pentru că cererea este scutită de taxa de timbru judiciar.

Cum poți obține independența financiară

În momentul în care o femeie realizează că se află într-o relație abuzivă și decide să plece, adesea prima îngrijorare care apare este cea financiară. Abuzul economic se manifestă la început în mod subtil și apoi progresează în timp prin controlarea veniturilor, interzicerea angajării, excluderea din decizii legate de bani, ș.a. Pentru a veni în sprijinul tău, am lansat un ghid de educație financiară disponibil aici.

job-min

Cum se pot implica companiile

Dacă deții o companie sau dacă ești angajat, convinge-ți echipa să se implice în găsirea de locuri de muncă sigure pentru femei, sau află um poți să ajuți pe cineva apropiat. Scrie-ne un mesaj pentru a afla mai multe detalii.